INTRODUCTIE

INTRODUCTIE


DE RECEPTENWAAIER VEGETARISCHE RECEPTEN
en hoe het begon:

Het begon 10 jaar geleden met een blog op Blogger, over Cupcakes en Muffins, veel recepten voor muffins. Maar mijn kookliefde ging veel verder dan alleen maar muffins bakken. Ik heb het blog omgebouwd tot een soort van persoonlijk receptenboek met daarop alle recepten die ik het liefst kook en de recepten van mijn moeder die ze altijd maakte toen ik nog thuis woonde, en van mijn vriendinnen als die iets lekkers hadden gemaakt. Al snel begon ik vegetarische recepten te verzamelen, ik kreeg ze van familieleden, vriendinnen, kennissen, collega’s, de verzameling werd groter en groter. Dat, aangevuld met recepten die ik online heb gevonden en al dan niet wat heb aangepast, vormde uiteindelijk een mooie verzameling. Hoofdregel: Alles vegetarisch.

Alles moest vegetarisch, omdat ik zelf vegetarisch eet. De reden hiervoor is simpel, ik vind vlees en vis gewoon niet lekker. Vanaf mijn 18de jaar eet ik nauwelijks nog vlees, al met al de moeite niet waard en ik beschouw mijzelf dus toch als vegetariër. Makkelijker als ik ergens ben en het bevalt mij prima.

Wat niet makkelijk was, was het vinden van lekkere vegetarische gerechten, vooral niet in de jaren 80. Het was toen nog niet zo ingeburgerd als nu om vegetarisch te eten. Als je een restaurant bezocht stonden er met geluk 1 of 2 vegetarische gerechten op het menu.

Zo ontstond mijn idee voor een site met als naam Bon Appétit, met alleen vegetarische gerechten. Ik verhuisde van Blogger naar WordPress, na tien jaar veranderde de naam, en hier is De Receptenwaaier nu!

Als je nu een restaurant bezoekt staan er veel meer vegetarische gerechten op het menu, in de supermarkt vind je tegenwoordig ook veel vegetarische producten en maaltijden. Vegetarisch is hip! Ik hoop dat deze site bij kan dragen aan jouw vegetarische inspiratie en dat je lekkere dingen ontdekt om te koken, te bakken, te drinken, en te maken.

Bon appétit,
Carla



Meer dan 600 recepten:

Een selectie
Alle recepten / Bakken / Taart Read more...
Alle recepten / Drinken / Smoothies Read more...
Alle recepten / IJs / IJstaarten Read more...
Afrikaans / Alle recepten / Salades / Wereldkeuken Read more...
Alle recepten / Beleg Read more...
Alle recepten / Koken / Lasagna / Wereldkeuken Read more...
Alle recepten / Drinken / Koffie / Koken / Latte, cappuccino, macchiato, ijskoffie, koffie Read more...
Alle recepten / Koken / Stamppot Read more...
Alle recepten / Salades Read more...
Alle recepten / Italiaans / Pasta / Tineke Heidenis / Wereldkeuken Read more...
Alle recepten / Italiaans / Koken / Pasta / Wereldkeuken Read more...
Alle recepten / Drinken / Picknicken / Smoothies Read more...
Aardappel / Alle recepten / Koken / Ovenschotels Read more...
Alle recepten / Engels / Koken / Wereldkeuken Read more...
Alle recepten / Eénpans-/wokgerechten / Japans / Koken / Wereldkeuken Read more...
Alle recepten / Carla Heidenis / Pastasalades / Salades / Wereldkeuken Read more...
5 x / Alle recepten / Picknicken / Zelf maken - picknickgerechtjes Read more...
Alle recepten / Bakken / Bladerdeeg / Zoete snacks Read more...
Alle recepten / Bakken / Taart Read more...
Alle recepten / Picknicken / Zelf maken - picknickgerechtjes Read more...
5 x / Alle recepten / Carla Heidenis / Picknicken / Zelf maken - picknickgerechtjes Read more...
Alle recepten / Koken / Sauzen Read more...
Alle recepten / Muffins Read more...
Alle recepten / Drinken / Smoothies Read more...
Alle recepten / Informatief Read more...
Picknick samenstelling - ideeën Read more...
Alle recepten / Koken / Sauzen Read more...
Alle recepten / Bakken / Taart Read more...
Alle recepten / Koken / Lasagna / Wereldkeuken Read more...
Alle recepten / Koken / Soep Read more...

Alle recepten zijn verdeeld in verschillende categorieën zoals Koken, Picknicken, Bakken, Grillen, Wereldkeuken, Drinken, IJs, Pannenkoeken.

zo vind je snel waar naar je op zoek bent.


In de catergorie Koken vind je onder andere…

ITALIAANS
ITALIAANS
Italiaanse pasta, lasagna, risotto en meer
STAMPPOT
STAMPPOT
Lekkere stamppotten voor winter en zomer
SALADES
SALADES
Frisse salades, zomerse salades, maaltijdsalades
SOEP
SOEP
Heerlijke soeprecepten, voor ieder wat wils

Maar we hebben ook leuke wetenswaardigheidjes

pexels-photo-1352245
7 WEETJES OVER IJS
VLAGITALIE
GESCHIEDENIS VAN DE PIZZA
tacoss
WAT JE NOG NIET WIST OVER TACOS
coffeepads
HOE WORDEN KOFFIEPADS GEMAAKT?


In Kookweetjes vind je allerlei handige tips en trucs die een kok wil weten
Draai het uitneembare filter onderin de vaatwasser uit de machine. Haal hier het binnenste filter uit. Maak beide onderdelen schoon in een sopje met allesreiniger. Gebruik eventueel een afwasborstel. Bevestig na reiniging het filter weer in de machine. Draai de spoelarmen los en prik ze > MEER [...] Read more...
Je kan bakpapier of aluminiumfolie gebruiken in de Philips Airfryer. Lees hieronder meer hierover. Tips voor het gebruik van bakpapier of aluminiumfolie in de Philips Airfryer Zorg wanneer je bakpapier gebruikt, ervoor dat het papier nooit buiten de rand van de mand steekt. Bedek de > MEER [...] Read more...
Wat is au bain-marie? Bij de au bain-marie kooktechniek verwarm je een vloeistof in een kom boven een bak met warm of koud water. De producten die je in de bovenste kom legt nemen de temperatuur van het water aan en zo kan je makkelijk > MEER [...] Read more...
Eigenlijk is het heel gemakkelijk om perziken en tomaten te ontvellen. Je snijdt met een mes een kruis in de schil. Dan dompel je de perziken of tomaten 10 seconden (langer hoeft echt niet) in heet water en dan begint het velletje los te laten. Met > MEER [...] Read more...
Zo’n ovenschotel die je alleen nog de oven in hoeft te schuiven, hoe handig is dat op drukke weekdagen? Nóg handiger zou zijn als je ze vooraf zou kunnen maken en in de diepvriezer bewaren tot gebruik. Kan dat? We zochten het voor je uit! > MEER [...] Read more...
Een ei splitsen kan een moeilijk en kliederig klusje zijn. Het heen en weer gieten tussen twee gebroken eierschalen is precisiewerk en verloopt daarom niet altijd zonder problemen. Gelukkig kun je je dooier veel eenvoudiger scheiden met deze tip. Zo splits je de eierdooier van > MEER [...] Read more...
Fruitvliegjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Vanuit het niets duiken ze in groten getale op om neer te dalen op de fruitmand of je glas sap. En je hoeft maar wat etensresten te laten liggen in de keuken of de kleine fruitvliegjes hebben voldoende te eten > MEER [...] Read more...
Chinese kool is zelden voorgesneden te koop (tenzij in een mixpakket met andere groentes). Gelukkig is het geen moeilijke groente om schoon te maken. Een Chinese kool met mooie, goed dekkende sluitbladeren is meestal mooi schoon van binnen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een slakrop is > MEER [...] Read more...
Auteur: Julia de Jong. Tandarts I.O. Knoflook is lekker én gezond, maar je gaat er wel ontzettend van uit je mond stinken. Wat kun je hieraan doen? De 10 best bewezen tips vind je in dit artikel. Wist je dat knoflook heel goed voor je is? > MEER [...] Read more...
Het allerlekkerst wordt je lasagne met verse lasagnevellen maar als je die niet vindt of niet zelf wil maken, dan zijn gedroogde lasagnevellen ook prima. Voorkoken is niet nodig:ze garen beide in de saus. Doe daarom onderaan in je ovenschaal wel altijd eerst een laagje tomaten- of > MEER [...] Read more...
In veel gerechten, vooruit uit de Wereldkeuken, zit knoflook. Maar houd je niet van knoflook, of wil je geen knoflookadem krijgen, dan is knoflookbieslook een goede vervanger. Knoflook Bieslook (Allium tuberosum), wordt ook wel Chinese Bieslook genoemd. Het blad lijkt niet op dat van bieslook > MEER [...] Read more...
Beslag gemorst Verwijder beslag dat aan de buitenkant van de vorm is gemorst direkt. Anders verbrandt dit tijdens het bakken. Amandelen en noten bewaren Amandelen en noten kunnen niet zo lang bewaard worden omdat ze snel ranzig worden. Ze kunnen wel ingevroren worden. Beslag en > MEER [...] Read more...
De champignon is een populaire groente. Ook al staat hij niet in de top drie van meest gegeten groente (dat zijn tomaat, sla en komkommer), toch eten we er volgens het Voedingscentrum gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 kilo van per jaar. De witte champignon in > MEER [...] Read more...
Schoonmaken en snijden Het schoonmaken en snijden van raapstelen is eenvoudig: Verwijder eventuele lelijke blaadjes en snijd de wortels weg Was de raapstelen goed in koud water. Zorg er wel voor dat je de tere bladeren voorzichtig behandelt, om kneuzen zoveel mogelijk te voorkomen, dat > MEER [...] Read more...
Uien snijden zonder te huilen? Zó doe je dat! Houd jij het soms ook niet droog tijdens het snijden van een ui? Voor als je het nog niet wist, er zijn trucjes waardoor je nooit meer hoeft te huilen. Benieuwd? Waarom huil je eigenlijk tijdens > MEER [...] Read more...
Een perfect gepocheerd eitje maken op de traditionele manier is een kunst. Maar met deze truc wordt het een stuk makkelijker om eieren perfect te pocheren. NODIG: een ei of eieren als je er meer wilt pochereneen stukje vershoudfolie (voor elk ei een eigen stuk > MEER [...] Read more...
Granieten vijzel schoonmaken Voor je een granieten vijzel in gebruik neemt, moet je hem eerst schoon schrapen met rijst. De ongekookte rijst stamp je fijn tot stof en dit schuurt de binnenkant van de vijzel schoon. Je zult zien dat de rijst grijs van kleur > MEER [...] Read more...
Een pan is zo aangebrand. Je let even niet op en de inhoud blijft alweer plakken aan de bodem. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je aangekoekte pan weer spik en span te krijgen. De temperatuur is van groot belang bij het wel of niet > MEER [...] Read more...
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen > MEER [...] Read more...
Geraspte kaas kan je in de vriezer bewaren. Als je het nodig hebt kun je een stukje afbrokkelen. Om de versheid van een ei te testen, leg je het in een glas water: als het naar de bodem zakt, is er geen probleem; als het > MEER [...] Read more...
Pel de ui en snijd de boven- en onderkant weg wanneer je een ui in ringen wilt snijden.Voor perfecte snippers kun je het kontje beter laten zitten.Snijd de ui dan vanaf de zijkant steeds horizontaal en verticaal in: dan kun je de ui daarna supersnel > MEER [...] Read more...

Eet smakelijk! / Bon Appétit / Enjoy your meal / Buon Appetito / Guten Appetit / Buen Provecho / Smacznego