WIJN PROEVEN

WIJN PROEVEN

Het formele wijn proeven bestaat uit het walsen, snuiven, slurpen, gorgelen, spugen en andere lawaaierige en minder “nette” activiteiten die niet bedacht lijken te zijn om van fijne wijnen te genieten. Als u echter zoveel mogelijk over de wijn te weten wilt komen, de wijn wilt herkennen en wilt waarderen, dan zult u alle mogelijke zintuigen moeten gebruiken waar u over beschikt.

Bij het wijn proeven dient u

  • te beschrijven hoe de wijn eruit ziet
  • de wijn te ruiken
  • met de wijn uw mond te “spoelen”
  • en de wijn door te slikken of uit te spugen

Wijn proeven in stapjes: stap 1

Het glas moet voor niet meer dan één derde gevuld zijn. U dient het glas vast te houden aan de onderkant van de steel of de voet en uw hand (met een eigen geur) zo ver mogelijk van de opening af houden. De kleur dient u tegen een witte achtergrond te bekijken. U kunt hierbij het glas schuin houden om meer detail te zien. Jonge rode wijnen zijn purperachtig rood; zij verkleuren naar meer roestig met een oranje rand als zij ouder worden. Witte wijnen gaan van waterig wit naar oud goud voor oudere (of op hout gelegen) wijnen.

Wijn proeven in stapjes: stap 2

Ruik aan de wijn met één lange diepe haal. Daarna walst u de wijn door het glas, waardoor de aroma’s beter vrijkomen. Ruik nu opnieuw aan de wijn door uw neus net boven de rand van het glas te houden.

Wijn proeven in stapjes: stap 3

Dan pas begint u met wijn proeven, waarbij u zoekt naar (de verhouding tussen) het zoet, zuur en de bitterheid. En hoe het zit met het alcoholpercentage, te ervaren door een wat branderig gevoel aan het gehemelte. Spoel de wijn in uw mond en met wat wijn op uw tong, zuigt uw voorzichtig wat lucht in. Hiermee kunnen de aroma’s nogmaals worden bepaald. Dan mag u (uiteindelijk) de wijn doorslikken of uitspugen als u meerdere wijnen wilt proeven. Let hierbij ook nog even op hoe lang de aroma’s blijven hangen.

Wijn proeven in stapjes: uw wijn woordenschat

U hebt geen geheel nieuwe woordenschat nodig. U kunt alle vinologen taal negeren en gaan voor de huis, tuin en keuken taal voor het wijn proeven. Als u denkt dat de wijn ruikt naar zeep, dan zegt u dat. Niettemin zijn er een aantal woorden die regelmatig terugkomen en over het algemeen worden beschouwd als nuttig bij het beschrijven van wijnen. We hebben een lijstje voor u van woorden die u kunt benoemen bij het wijn proeven.

Maar bovenal

  1. Uw ideeën over de geur en smaak van de wijn zijn de juiste, niet wat alle anderen er van zeggen.
  2. Het beschrijven van de geur en de smaak is moeilijk. Onze taal is niet erg geschikt om geuren te beschrijven, laat de bovenstaande woorden u helpen bij het wijn proeven.
  3. Hoewel er meer dan duizend soorten druiven zijn die voor het maken van wijn worden gebruikt, zijn er slechts ongeveer 50 belangrijk. Hiervan zijn er ongeveer tien die het grootste deel van de smaak bepalen van de wijnen die u zult vinden in de schappen van uw lokale wijnhandel of supermarkt.
  4. Door een beetje te oefenen met wijn proeven en met de hulp van wat eenvoudige instructies kunt u snel meer over de wijn vertellen.
  5. Wijn proeven is een plezierige bezigheid, maar nog belangrijker is het om een goede wijn met goede vrienden te drinken…


Deel dit recept

Heb je dit recept gemaakt? Hoe lekker was dit recept?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog niet beoordeeld.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *